Når man optager videoer til YouTube, producerer musik, laver podcasts osv. er det vigtigt, at man bruger en mikrofon af god kvalitet. Jo bedre mikrofon man bruger, desto bedre bliver lyden på ens optagelser. Der findes rigtig mange forskellige typer af mikrofoner (se dem her: https://bekent.dk/mikrofoner.html), og det kan derfor godt være svært at vide, hvilken mikrofon man skal vælge.
Desuden skal man tage hensyn til en lang række ting, inden man beslutter sig for en bestemt mikrofon, hvilket ikke ligefrem hjælper på situationen. Alle mikrofoner findes nemlig med forskellige følsomhed og retningskarakteristik, som man bliver nødt til at undersøge, før man køber en mikrofon.
Mange forskellige mikrofoner at vælge mellem
To mikrofoner, som kan bruges til mange forskellige situationer er den dynamiske mikrofon og kondensatormikrofonen. Normalt skal man helst finde en mikrofon som passer godt til den pågældende situation, men disse mikrofonmodeller kan bruges til flere forskellige ting og i flere forskellige situationer.
Størstedelen af mikrofoner er dynamiske mikrofoner. En dynamisk mikrofon er god til at give en rigtig god lyd, men de fleste dynamiske mikrofoner er dog beregnet til at blive brugt enten helt tæt ved lydkilden eller til store lydtryk. De fleste sangere benytter sig til koncerter af dynamiske mikrofoner, da den netop er god til at blive holdt helt tæt på munden.
En dynamisk mikrofon er samtidig et rigtig godt valg, hvis man skal optage noget i meget støjende omgivelser. Det kunne være at man eksempelvis skulle optage noget fra en sportskamp. Dynamiske mikrofoner er nemlig gode til at undertrykke en stor del af støjen omkring den. Dette gælder især også hvis den er retningsbestemt eller nyrekarakteristik.
En anden type mikrofon er kondensatormikrofonen, som arbejder efter et helt andet princip end den dynamiske mikrofon. Denne type mikrofon kræver en forstærkning inde i selve mikrofonen, og den påkræver desuden strøm. Kondensatormikrofoner er kendt for at være mere følsomme end dynamiske mikrofoner, og de har også et højere output.
Kondensatormikrofoner findes med flere forskellige retningskarakteristika. Den findes blandt andet som ekstremt retningsbestemt i form af en shotgun mikrofon, som retningsbestemte til optagelser i én bestemt retning samt med kuglekarakteristik, som optager ligegodt fra alle sider. Hvis man ønsker at optage menneskestemmer, er denne mikrofontype et oplagt valg. Dog skal man være opmærksom på, at man helst skal optage med den i et støjfrit lokale, hvor der altså er rimelig godt lyddæmpet.
Denne type mikrofon bruges ofte i forbindelse med eksempelvis indspilning af musik eller podcasts, da den egner sig rigtig godt til at opfange menneskestemmer. Med denne type mikrofon kan man desuden med fordel anskaffe sig et såkaldt popfilter, som man sætter op foran sin kondensatormikrofon for at undgå at optage ”pop” lyde.
Når man synger ind i en mikrofon kommer man nemt til at lægge tryk på visse ord, bogstavelser eller stavelser, som altså godt kan lave en irriterende pop-lyd. Denne lyd vil man helst gerne undgå på sine optagelser, og derfor kan man med fordel vælge et popfilter som tilbehør til sin kondensatormikrofon.
Mikrofonens følsomhed og retningskarakteristik
Mikrofoner kan have forskellige grader af følsomhed og retningskarakteristika. Overordnet set kan en mikrofon enten være retningsbestemt, hvor den kun optager i én retning, eller kuglekarakteristisk, hvor den optager ligegodt fra alle sider. Når en mikrofon er retningsbestemt kaldes den også for nyrekarakteristisk.
Det betyder nemlig, at den optager mest lyd forfra og dermed kun meget lidt bagfra og fra siden. Det betyder, at hvis man bruger en shotgun mikrofon, som er ultraretningsbestemt, så er det vigtigt at man sørger for, at den peger helt nøjagtigt på den person eller den lydkilde, som den skal optage.
De fleste kondensatormikrofoner har en omskifter, således at det er muligt at skifte mellem kugle- og nyrekarakteristisk.
Skriv et svar