Er fototapeter noget for dig? Der er mange skoler inden for indretning af hjemmet og uendeligt mange stilarter. Der er mange spørgsmål der skal besvares, som hvordan skal møblerne placeres, hvordan udnytter du pladsen bedst muligt, hvilke farver fungerer osv. En af de mere drastiske forandringer du kan tilføre et rum er at omtapetsere eller male væggene med spændende farver og mønstre – frem for den klassiske hvide maling på savsmuldstapet, der primært bidrager til neutralitet. Har du ikke mod på den helt store make-over, kan et fototapet – som også kaldes fotostater uden der dog er nogen forskel – være den lidt nemme løsning. Et fototapet kan sætte stemningen i et helt lokale, og er som oftest en del billigere end at skulle tapetsere hele stuen.
Skab liv
Sæt et fototapet med skov og natur op, og du kan næsten høre træernes hvislen og dufte blomsterne, opsæt en fotostat med verdenskort og føl dig som en globetrotter eller skab en effekt med et fototapet med struktur, hvor et billede af mursten, træ eller lignende skaber en fed effekt på væggen. Er man normalt til de mere dæmpede farver i hjemmet, kan det kræve, at man er en lille smule modig og tør lave noget, der giver rummet den markante ændring som et fototapet gør det.
De større fototapeter leveres som regel i flere stykker – typisk mellem 2 og 8 stykker. Bag på kan der stå et nummer, der angiver placeringen. Hvis ikke vil en brugsanvisning til opsætning helt sikkert vise det.
Sådan gør du:
1. Først og fremmest skal du sikre dig, at det eksisterende tapet og malingen på væggen er egnet til at sætte fototapetet op. Det skal naturligvis være noget fototapet og tapetklister kan hæfte på. Sørg også for, at væggen er fri for støv og snavs.
2. Det er selv sagt også vigtigt at få afklaret, hvordan fototapetet passer til væggen. Er fototapetet lidt for stort, kan du altid beskære lidt af siderne. Find ud af, hvor der kan skæres til og mål op. Tegn gerne væggen op med en blyant, brug målebånd/tommestok og vaterpas, så du sikrer dig, at alt sidder som det skal. Når først fotostaten er sat op, er det ikke lige til at tage ned igen.
3. Så skal der sættes tapetklister på. Det er lidt forskelligt, om tapetklisteret skal sidde på væg eller fototapet ved opsætning, så kig i brugsanvisningen eller spørg hos din forhandler.
4. Det er en god idé at starte med den nederste, midterste del. Den første del er meget vigtig, da den er bestemmende for, hvordan resten af fototapetet sættes op, da resten jo skal passes ind efter den første del.
5. De resterende dele sættes op efterfølgende. Som regel er der et overlap på hver enkelt del, så vær meget opmærksom på lige nøjagtigt, hvor meget der kan lappes over. Sørg i øvrigt for, at hver stykke hele tiden glattes ud. Det gøres bedst med en tapetkost, men er det ikke lige noget man har liggende, kan hænderne også bruges. Husk også hurtigt at fjerne overskydende klister med en klud.
6. Når alle stykker er sat op, skal du være opmærksom på, at rummet har den rette temperatur mens fotostaten tørrer. Det bedste er en alm. stuetemperatur på ca. 20 grader, og du skal være forberedt på, at det tager forholdsvis lang tid.
Så er det bare om at nyde den nye forandring i hjemmet. Fototapet kræver ikke nogen særlig vedligeholdelse. Husk at tænke over, hvordan strukturer og farver kan påvirke rummet. Små rum kan virke større med lyse og luftige billeder. Lodrette striber kan få et rum til at virke højere. Så tænk meget over fototapetets påvirkning af rummet.
Skriv et svar