Engangshandsker er ikke bare engangshandsker, selvom at man umiddelbart skulle tro det. Mange har nemlig den opfattelse, at så længe at de har taget et par handsker på, så er de godt beskyttet. I praksis forholder det sig dog på ingen måde sådan. Sagen er nemlig den, at engangshandsker varierer meget i tykkelse og kemikalieresistens, foruden at de materialer som engangshandsker fremstilles af, har hver deres styrker og svagheder. At benytte engangshandsker er dermed ikke en garanti i sig selv, for at dine hænder er beskyttet.
Er engangshandsker overhovedet nødvendige?
Engangshandsker kan benyttes til et hav af forskellige ting, såvel i privaten som i arbejdsøjemed. Blandt de populære anvendelsesområder, finder vi således plejeopgaver på plejehjem, sygehuse og i børnehaver, laboratoriearbejde, værkstedsarbejde samt håndtering af fødevarer. Engangshandsker benyttes dog også af private til alt fra malerarbejde til rengøring.
I den idéelle verden, ville der være én type engangshandske (gerne en billig en af slagsen), som ville være idéel til alle ovenstående opgaver. I realiteten ser det bare anderledes ud. Hvis du skal beskytte dig selv ordentligt, er du nød til at finde den rette engangshandske til den rette opgave.
Når det er sagt, er det ikke altid at engangshandsker er den rette handsketype. Arbejder du med stærke kemikalier, vil engangshandsker nemlig sjældent kunne beskytte i passende grad. Her kan det derfor blive nødvendigt at ty til flergangshandsker, som er tykkere, og som derfor også tit har en højere gennembrudstid, end det er tilfældet for engangshandsker. Er der tale om særlig stærk kemi, er almindelige rengøringshandsker ofte heller ikke nok. Her må man ty til robuste kemikaliehandsker, som kan klare det meste, men som omvendt ikke er bare i nærheden af lige så smedige, som det er tilfældet med engangshandsker.
Handsketyper
Lad os her se på nogle af de mest populære materialer, som bruges til fremstilling af tynde gummihandsker.
Latex: Latexhandsken er det klassiske handskemateriale, som historisk set har været det mest udbredte materiale til fremstilling af både engangshandsker og flergangshandsker. Latex er naturgummi, og har den fordel, at det er utrolig elastisk. Pasformen ved brugen af engangshandsker af latex, er derfor helt fænomenal, og fås ikke bedre. Latexhandsker er typisk hvide eller hvid/gullige, men fås i andre farver i mindre skala. Prisen på latexhandsker har historisk set været lavere end nitrilhandsker, hvilket har været med til at fastholde latexhandskernes førerposition i forhold engangshandsker. Stigende gummipriser igennem de seneste år, har dog været med til at hæve råvareprisen på latex, hvorved at prisforskellen mellem nitrilhandsker og latexhandsker løbende er blevet mere og mere udlignet. Latex har dog den klare ulempe, at gummiproteinet kan virke allergifremkalendende på brugeren af handsken. Dette gør i sig selv, at mange vælger at finde alternativer til latexhandsker. Udover at være elastiske, udmærker latexhandsker sig dog også ved at have en god beskyttelse mod mikroorganismer og kropsvæsker, hvilket historisk set har gjort latexhandsker til et populært valg i sundhedssektoren. Latexhandsker fås typisk både med og uden pudder, hvor den puderfrie variant er at foretrække, hvis man ønsker at minimere risikoen for allergi.
Nitril: Nitrilhandsker er den nye frække dreng i klassen. Materialet er relativt nyt i forhold til latex, men er kommet ned i pris, i takt med at efterspørgslen er øget over de seneste år. Nitril er et relativt smedigt materiale, som sikrer en god pasform, uden at være lige så god som latexhandsken hvad det angår. Nitrilhandsker er typisk lyseblå eller mørkeblå, men fremstilles desuden i hvid, lilla og andre farver. Engangshandsker af nitril udmærker sig ved at være fremstillet uden latexprotein, hvorved at allergirisikoen sænkes markant. Desuden har nitrilhandsker ofte en højere gennembrudstid hvad kemikalier angår, hvis man sammenligner nitrilhandskerne med tilsvarende latexhandsker. Dette gør nitrilhandsker til det oplagte valg til blandt andet rengøring, samt på tandlægeklinikker hvor tandlægerne arbejder med plastmaterialer.
Vinyl: Gennemsigtig eller svagt lyseblå/transperante handsker. Meget lidt smidige, og generel dårlig kemikalieresistens og beskyttelse imod mikroorganismer, foruden at vinylhandsker ikke må anvendes med fedtede fødevarer. Vinylhandsker er til gengæld billige, hvorfor mange intetanende bruger vælger at købe engangshandsker af vinyl, da kostprisen er noget billigere end det er tilfældet for latexhandsker og nitrilhandsker. Vinylhandsker kan sjældent anbefales til andet end helt simple opgaver, såsom eksempelvis aftørring af overflader med microfiberklud.
Kilde til information: http://huma.dk/forbrugsartikler/engangshandsker
Skriv et svar