Kører du forbi en tankstation eller anvender diesel i dit arbejde, opdager du hurtigt at oliepriserne falder og stiger ugentligt. Faktisk vil der være små forskelle og udsving i oliepriserne på et dagligt plan. Det samme gælder for priser på fyringsolie, som mange af os anvender til at varme huset op om vinteren. Men hvorfor stiger og falder prisen, og hvilke faktorer er det egentligt der spiller ind på prisen? Læs med her og få svaret eller læs mere om priser på fyringsolie her.
For at illustrere, hvordan prisen på fyringsolie stiger og falder, kan vi sammenligne fyringsolie med råvarer. Olie handles nemlig i samme stil som korn, stål og guld på de store internationale børser. Overalt i verden findes der oliemarkeder, men her i Norden kigger vi primært efter, hvordan oliemarkedet ser ud i Rotterdam. I Rotterdam handles der hver eneste dag, hele året rundt med mange millioner liter olie. I slutningen af hver eneste handelsdag, sætters der en officiel notering på alle de forskellige typer af olie. Denne notering afgør morgendagens priser på fyringsolie og olie.
En af de mest afgørende faktorer for olieprisen, er de begivenheder og hændelser, der sker på et globalt plan. Det kan være uro i Mellemønsten, officielle udmeldinger fra OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) eller begivenheder i andre store olieproducerende lande, som fx Venezuela. Der vil dog altid være én ting, som vejer mere end alle de ovenstående ting tilsammen. Det handler primært om udbud og efterspørgsel. Produceres der mindre olie end der efterspørges, stiger prisen og omvendt.
På internationalt plan er der indgået en aftale om, at olie altid skal og udelukkende må forhandles i dollars – derfor spiller kurser på dollars også ind på prisen på fyringsolie. Bevæger kursen på dollars op eller ned, vil du straks kunne se en effekt på de danske priser på fyringsolie og ligeledes priserne på benzinstationen.
Vi kan dog ikke sige, at prisen altid stiger dollarkursen. Nogle gange sker det, at olienoteringen og kursen på dollars går i hver sin retning. Sker der en stigning på noteringen på oliemarkedet, men dollaren er gået ned, vil der ikke nødvendigvis se en stigning i prisen på fyringsolie.
Ud over det ovenstående, kan du også se andre årsager til, at prisen på fyringsolie stiger og falder. Du kan se dem her:
- Prisen på råolie: Råolie er et basisprodukt, der anvendes i raffineringsprocessen. Råolie er altså et ubehandlede olieprodukt, som udvindes direkte fra jordens undergrund. Ved raffinering behandles råolien, så der opstår forskellige produkter af olie. De forskellige produkter af olie, vil have hver sine fysiske og kemiske egenskaber. Du kan læse meget mere om råolie her.
- Vind og vejr. Orkansæsonen i USA, kan have stor indflydelse på olieprisen. Årsagen til dette er, at mange af de amerikanske olieraffinaderier ligger i disse områder. Dermed vil orkansæsonen og generelt dårligt vejr påvirke selve produktionen og transporten af olien.
- Regionale terrorhandlinger eller uroligheder har stor indvirkning på prisen på fyringsolie og selve tilgængeligheden af olie. Her er det igen samme problematik, som ved vind og vejr. Uroligheder kan påvirke produktion og transport af olien.
- Udviklinger på det finansielle marked kan også påvirke prisen på fyringsolie. Her ser vi blandt andet den nævnte dollarkurs.
- Udvikling på andre energiområder og nye produkter kan også have indvirkning på prisen. Her ser vi fx at problematikken omkring udbud/efterspørgsel bliver relevant.
- Større raffinaderier kan midlertidigt lukke. Tilbage i 2013 skriver Børsen, at hver 10. europæiske olieraffinaderi må lukke. Det kan få prisen på fyringsolie til at stige betydeligt.
Men kigger vi udelukkende på Danmark, vil prisen på fyringsolie hovedsageligt være påvirket af disse 3 grundelementer:
- Basisprisen på olie
- Afgifter – fx Energiafgift
- Moms – 20%
Skriv et svar