Professionen som fodboldtræner synes at være en af de mest stressende og krævende, der findes.
Med deres ofte store personligheder forsøger de at navigere virkeligheden både inden og uden for klubbens rammer.
Fodboldfans følger dem gennem tykt og tyndt – fra deres håndtering af pressemøder, deres reaktioner på sejre og nederlag og deres visioner for fremtiden.
Vi giver dig her vores bud på 4 markante kvaliteter, som verdens bedste fodboldtrænere besidder.
1. Tilpasningsdygtig
“Oplevelsen af nederlag, eller mere præcist den måde hvorpå ledere reagerer på det, er en essentiel del af det at være en vinder.” – Sir Alex Ferguson
“Manchester – Old Trafford – Manchester U” (CC BY 2.0) af Andrea Sartorati
Evnen til at tilpasse sig udgør et centralt tema i moderne videnskab (evolutionsteori). Men også ud fra et mindre perspektiv – nemlig vores hverdag – stilles der store krav til omskiftelighed.
En fodboldtræner er vel nok et af de mest ekstreme eksempler på dette. Efter hver en kamp revurderes hans indsats af ledelse, medier og fans. Når han da render ind i nye udfordringer, gives han blot et begrænset tidsrum til at finde en løsning.
Tag blot Claudio Ranieri. I forrige sæson gjorde han det umulige. Han opgraderede Leicester City – en klub, der historisk set har været i konstant fare for nedrykning – til Premier League-mestre. Herefter kårede FIFA ham til årets bedste træner. Men for Ranieri var glæden kortvarig. Allerede i februar blev han fyret, da klubben befandt sig faretruende tæt på nedrykningsgrænsen.
2. Resultatorienteret
“Kvalitet uden resultater er meningsløst. Resultater uden kvalitet er kedeligt.” – Johan Cruyff
En træner kan argumentere for sin strategi over for ledelsen, spillerne og i løbet pressekonferencer. Men hvilken forskel gør dette, hvis han ikke kan levere de nødvendige resultater?
Her synes en træner ofte at stå over for et dilemma. For skal han for alvor ændre et holds præstationer, skal han også formå at påvirke klubbens kultur. Dette tager naturligvis tid og kan ikke gøres inden for et kort tidsrum.
Således ser vi lige nu José Mourinho forsøge at løfte Manchester United op. – En klub, der siden Fergusons afsked ikke har formået at genfinde sin identitet. Klubben ligger for øjeblikket en 6. plads i Premier League. Ifølge sports- og spillesiden bet365 er en top 4-placering svær men ikke umulig. Siden giver nemlig United odds 21,00 for et sådan slutresultat. Dette viser, at selv så anerkendt en træner som Mourinho har brug for tid til at skabe resultater.
3. Effektiv kommunikatør
“Når jeg tager til en pressekonference inden en kamp, så er kampen i mit hoved allerede startet” – José Mourinho
“José Mourinho” (CC BY 2.0) af Ronnie Macdonald
Kravene til en træner kommunikationsevner synes særligt i det seneste årti at været steget. Ikke nok med, at de skal kunne kommunikere deres vision og strategi internt i klubben, skal de også retfærdiggøre disse over for omverdenen.
Mourinho anses ofte for værende en mester i sin håndtering af pressen. Her giver han ofte pressen modspil og udfordrer verbalt andre trænere.
4. Fremmer holdmentaliteten (og giver plads til individer)
“Vi har brug for hele holdet, hver en spiller på holdet, hvis vi skal være succesfulde.” – Pep Guardiola
Det synes at være en nærmest umulig balancegang, at både skulle tage højde for enkelte individers behov samt støbe den overordnede holdmentalitet.
For Ferguson hed denne udfordring David Beckham, hvis ego og eksterne distraktioner af og til fik træneren op i det røde felt.
I sidste ende synes målet at været at skabe disciplin og homogenitet internt i holdet og samtidig give nok plads til at enkelte individer kan udfolde sig og føle sig motiveret til at præstere.
Skriv et svar