En advokatfuldmægtig er en 3-årig stilling, som tæller som det sidste skridt i rejsen mod at blive autoriseret advokat. Før du kan blive rigtig advokat, skal du nemlig have deltaget i en advokatvirksomhed og have praktisk erfaring med behandling af retssager. Som advokatfuldmægtig vil du derfor skulle følge en anden advokat i en mesterlære på 3 år. Det kan du for eksempel gøre på et advokatkontor. En juridisk stilling ved anklagemyndigheden, domstolene eller politiet tæller også med som praktisk erfaring som autoriseret advokatfuldmægtig. Igennem de 3 år skal du specialisere dig i et felt, og når lærepladsen er ovre kan du kalde dig advokat indenfor det pågældende felt.
Som advokat skal du regne med at tjene rigtig godt. De fleste startlønninger ligger imellem 30.000 og 40.000 kroner i det private og lidt mindre i det offentlige. Der er visse situationer som umuliggør en advokatkarriere. Du vil for eksempel ikke kunne blive autoriseret som advokatfuldmægtig, hvis du er dømt for et kvalificeret strafbart forhold, hvis du har udvist kvalificeret strafværdig adfærd på en tidligere arbejdsplads eller hvis du har en gæld på over 50.000 kroner til det offentlige, jf. retsplejelovens § 135, stk. 2, jf. § 121.
Hvad er en advokatfuldmægtig? – Sådan bliver du advokatfuldmægtig
Advokatfuldmægtig er som nævnt det sidste skridt i advokatuddannelsen. Før du kommer så langt, skal du nemlig have en cand.jur. på universitetet. Det vil sige at du skal gennemføre et jurastudie på sammenlagt 5 år. De 5 års studier består af en bacheloruddannelse på 3 år og en efterfølgende kandidatuddannelse på 2 år. Du kan tage jurauddannelsen på følgende 4 universiteter i Danmark: Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet. Uddannelsen variere en smule fra universitet til universitet, men det er grundlæggende det samme.
På bacheloruddannelsen vil du få en lang række obligatoriske fag, som omhandler aftaleret, strafferet, familieret, EU-ret og formueret. De forskellige fag vil ikke give dig mulighed for at specialisere dig i et felt, men er nærmere til for at give en introduktion til alle de forskellige områder. På den 2-årige kandidatuddannelse, derimod, vil du kunne specialisere dig i et område efter eget ønske. Du vil få mulighed for at selv vælge dine fag og dit specialeemne, som afslutter studiet, her er privatrådgivning særligt påpulært, hvor du vil komme til at arbejde med udformning af testamenter, ægtepagter, skilsmisseskøder m.m.. Efter de 5 år på universitetet og titlen cand.jur. har du grundlaget for at blive advokatfuldmægtig. Vær herunder opmærksom på at uddannelsesinstitutionen skal være dansk. Hvis du har en jurauddannelse fra et udenlandsk universitet er der nogle andre regler, som gør sig gældende.
Jurastudiet er således en nødvendighed for at blive advokatfuldmægtig. Gennemsnittet for at komme ind på uddannelsen er forskellig fra universitet til universitet, og den ændres ligeledes fra år til år. På nuværende tidspunkt ligger den i nærheden af 8 alt efter hvilket universitet, som du vælger. Hvis du ikke har gennemsnittet til at komme ind på uddannelsen, men er fast bestemt på at blive advokat, kan du forsøge at komme ind på kvote 2. Kvote 2 ansøgninger vil typisk blive vurderet ud fra, hvor meget relevant erfaring, du har med i bagagen. Det er derfor en god idé at bruge et år på at få den rigtige erfaring, inden du søger kvote 2. Du kan få gode point for relevant arbejdserfaring, rejseerfaring og forskellige kurser. Hvis du er interesseret i at gå efter kvote 2, kan du læse mere på de forskellige universiteters hjemmesider.
Hvad er en advokatfuldmægtig? – Livet under uddannelsen
Det er således ikke helt nemt at blive advokatfuldmægtig og få en fremtidig karriere som advokat. Det kræver lange studier på universitetet og ambitiøs praktisk erfaring. Til gengæld er jurastudiet en super sjov tid med oplevelser for livet. Som jurastuderende vil du blive en del af eliten og gennemgå 5 utrolig spændende år med spændende udfordringer og interessant viden. I løbet af de 5 år vil du finde din plads i juristverdenen og prøve kræfter med mange spændende juridiske felter, indtil du finder dit eget specialefelt.
Når du har fundet det felt, som du vil gøre karriere indenfor står du godt til at vælge din plads som advokatfuldmægtig. Der er mange forskellige retninger, og du skal vælge én at følge under din tid som advokatfuldmægtig. Det kan for eksempel være som boligadvokat. Der er mange, der vælger at blive boligadvokat, som skal give juridisk bistand omkring bolighandel. En boligadvokat skal udforme dokumenter som skødet og boligaftalen og give praktisk hjælp og rådgivning under hele forløbet. Det er derfor en karriereretning med en dynamisk hverdag med spændende udfordringer. Boligadvokat er dog kun en enkel retning ud af rigtig mange. Der er et hav af forskellige felter så uanset hvilken type advokat, som du gerne vil være, er der rig mulighed for det. Så gå ind og tjek dine muligheder for at komme på jurastudiet og start din rejse mod at blive autoriseret advokatfuldmægtig.
Kim - Boligadvokat skriver
Jeg har aldrig fortrudt at jeg er blevet advokatfuldmægtig. Kan kun anbefale dette til andre. Det er virkelig mange muligheder for en spændende arbejdsdag.