Lær hvordan du fjerner pletter
Er du forælder til små børn eller generelt bare børn, der er livlige og aktive, så kender du helt sikkert scenariet med pletter på tøj. Pletter er en tilbagevendende gene, og kan være et irritationsmoment for forældre – specielt, hvis tøjet er helt nyt. Uheld kan og vil ske, og derfor er det vigtigt at være forberedt på, hvordan du kommer af med pletterne bedst muligt. Det er også vigtigt for børnene ikke, at skulle være på vagt hele tiden for at få pletter på tøjet – men lade dem være børn. Heldigvis er det ikke så svært at komme af med pletter, hvis blot du ved, hvad du skal gøre. Læs med her, også er du verdensmester i at fjerne pletter om blot 5 minutter.
Nogle pletter kan være sværere at fjerne end andre, og det er ikke sikkert, at din vaskemaskine kan klare dem – ligeledes opfører pletter sig forskelligt. Ja en plet er ikke bare en plet, men afhænger meget af, hvor den kommer fra. Nogle pletter er baseret på proteiner, og nogle kommer fra mudder eller olie. Der er mange der ikke ved, at for eksempel hvidvin- og rødvinspletter skal behandles forskelligt.
Guide til at fjerne pletterne fra tøjet
- Det vigtigste, når du skal fjerne pletter er at starte så hurtigt som muligt – det gælder uanset hvilken metode du bruger til at fjerne pletten. Er pletten tørret ind, kan det være stort set umuligt at få den af stoffet.
- På indersiden af tøjet er der en vaskeseddel, som du altid skal læse inden du går i gang med at fjerne pletten. Ud fra vaskesedlen kan du vurdere, hvilken metode til at vaske tøj, der er allerbedst til at fjerne pletterne på dit tøj.
- Start med at finde en klud – det kan for eksempel være en karklud, som du kan bruge til at duppe det overskydende væske fra tøjet. Sørg for ikke at gnide i tøjet, så gør du det kun værre. Er dit tøj hvidt (mere her), så sørg for at anvende en hvid klud også.
- Har du ikke en pletfjernerspray, vil jeg med det stærkeste anbefale, at du køber en. Jeg anbefaler at I anvender en pletfjerningsspray med enzymer, da den vil løfte pletterne fra stoffet mere effektivt. Er du i tvivl om, hvordan du anvender den, kan du altid læse instruktionerne på emballagen.
- Efter du har påført pletfjerningsmidlet, skal du vaske tøjet som normalt efterfølgende. Når du tager tøjet ud fra vaskemaskinen, skal pletterne gerne være væk.
Flere gode råd til pletfjerning
Pletfjerning er slet ikke så besværligt, som mange tror det er. Med simple råd og vejledning, bliver du hurtig verdensmester i at fjerne pletter.
Har du meget sart tøj er det værd at overveje, om du skal sende det til rens. Det vil være super ærgerligt at ødelægge tøjet, fordi du skulle fjerne en plet – for eksempel ville jeg altid personligt sende silke på renseri. Uanset om du har fået neglelak på tøjet, eller ved et uheld har dyppet din yndlingsskjorte i en tomatsuppe, kan du få tøjet rent igen. Det handler om at bruge de rigtige metoder, og de rigtige produkter til de rigtige tekstiler. Det kan være en pletspray, eddike, citronsaft eller blegemiddel. Forsøg dig frem, men husk altid kun at anvende blegemiddel på hvidt tøj – ellers vil det efterlade en plet eller misfarve stoffet.
Vil du lære mere om, hvordan du fjerner de forskellige typer af pletter, er der mange hjemmesider, hvor du kan få hjælp. Bio-tex har samlet mange gode råd til at fjerne pletter på deres hjemmeside, og her kan du både få inspiration til at fjerne rødvin, blod, olie, fedt osv. Uanset hvad der er skyld i din plet, kan du finde gode råd til at fjerne den her.
Skriv et svar