Vi har ofte hørt snak om, at D vitamin er super vigtigt og at et mangel på D vitamin kan føre til vinterdepression. Men er der hold i disse udtalelser? Lad os en gang for alle slå fast, hvorfor vi bør indtage nok D vitamin, hvordan vi får det og, hvilke positive/negative effekter D vitamin kan have på kroppen.
Hvad er D vitamin og, hvorfor er det vigtigt for kroppen?
Vitaminer er specielle, da de er essentielle for vores overlevelse, men samtidig producerer vi ikke selv vitaminer. Vi optager vitaminer gennem den mad vi spiser, hvorfor vi skal spise meget varieret for at få vores behov dækket. Men med D vitamin gælder nogle andre regler.
Vi kan nemlig danne D-vitamin i kroppen ved lyseksponering.
Dermed er D-vitamin egentligt et provitamin frem for et vitamin, men lad nu bare det ligge i første omgang.
D-vitamin er først brugbart for os, efter det har været en tur gennem vores lever og nyrer. Her omdannes det til bilogisk aktive vitaminer. Disse biologisk aktive D-vitaminer fremmer optagelsen af calcium og er med til at holde calciumen tilbage i nyrerne, hvilket er super vigtigt for opbygning af vores tænder og knogler.
D-vitamin har dog også en anden rolle i vores krop. Det er nemlig med til at holde vores immunsystem i balance, så det ikke er for aggressivt eller passivt. Ligeledes menes D-vitamin at have indflydelse på vores energiniveau, sukkerregulering og humør.
Dermed kan vi allerede nu, konkludere at D-vitamin kan være med til at modvirke vinterdepressionen, siden det kan have en gavnlig effekt på humøret, og da solen er meget gemt væk i løbet af vinteren, falder vores D-vitamin lager og humøret falder.
Hvordan kan jeg få D-vitaminer?
Først og fremmest danner du selv D-vitaminer når du er udsat for sol lys. Men du får også store mængde D-vitamin gennem især fede fisk som sardiner, makrel, sild, og laks.
Ved tilberedning af grøntsager, vil vitaminindholdet normalt falde drastisk, hvorfor man også anbefaler at spise så friske grøntsager og kød som muligt, for at bibeholde disse vigtige vitaminer. Med D-vitaminer er det igen anderledes. D-vitaminer forsvinder ikke under tilberedning, men tilgengæld forsvinder de ved eksponering af sol lys.
Vi laver som sagt selv D-vitamin når vi er ude i solen. Om sommeren har de fleste danskere derfor rigeligt med D-vitamin i blodet. Om vinteren er det desværre de færreste der kan bibeholde et nogenlunde niveau. Derfor er det en god idé at indtage ekstra d-vitamin om vinteren, enten gennem kosten eller gennem en vitaminpille.
Bør jeg tage ekstra d-vitamin?
Hvorvidt du har et vitamin mangel, kan kun din læge afgøre ud fra en blodprøve. En enkelt vitaminpille om dagen, er nok til de fleste danskere, men lider du af nyrer/lever problemer, er du gravid eller har du bestemte sygdomme, så har du brug for helt bestemte niveauer, enten i højere eller lavere dosis, hvorfor kun din læge kan hjælpe dig.
Symptomer på D-vitamin mangel.
De fleste oplever ikke nogle større problemer ved ikke, at indtage nok d-vitamin om vinteren, men et langvarigt d-vitamin underskud kan fører til knogleskørhed, tandforfald, muskelsvækkelse, træthed og humørsvingninger, depression, skizofreni, sklerose og Alzheimers.
Det er dog vigtigt, at du ikke selv konkludere noget, men at du altid får anbefalinger ud fra en blodprøve. Forklar din læge du ønsker en blodprøve, så i kan se på din vitaminbalance, så kan du hurtigt se, hvad du mangler.
Symptomer på for meget D-vitamin i blodet
For meget D vitamin er også farligt. Får du for meget D-vitamin gennem en længere periode, kan du opleve kvalme, hovedpine og forstoppelse.
Ved en ALT for høj overdosering (ca. 100 gange daglig anbefalet indtag) kan du få nyresten og hos gravide kan det give fosterskader.
Du bør under alle omstændigheder snakke med din læge om, hvad du bør indtage af vitaminer.
Skriv et svar