Det er langt mellem studerende som vælter sig i penge. I artiklen her ser vi derfor på 10 konkrete veje til at spare penge som studerende, så du kan få dit budget til at hænge sammen, eller hvem ved, blot få mere luft i budgettet
1: Bliv boende hjemme længst tid muligt
Ligger dit studie tæt på dine forældre, er der mange penge at spare ved at blive boende hjemme i så lang tid som muligt. Langt de fleste hjemmeboende studerende betaler nemlig intet for at bo hjemme – og dem som betaler, bidrager typisk kun med et symbolsk beløb til kost og logi. Selvom at det måske til tider kan være anstrengende at bo hjemme, er der her et 2-cifret tusindebeløb at hente på ”sparekontoen” årligt, hvilket gør dette råd til vores absolut mest effektive.
2: Udnyt studierabatterne
Mange virksomheder ved godt, at mange studerende ikke har mange penge at gøre godt med. Af denne årsag, giver virksomheder i de større byer ofte studierabat mod forevisning af et gyldigt studiekort. Selv steder som ikke skilter med at de har studierabat, kan du med fordel spørge om vil give dig en rabat i forbindelse med et køb. Når man først er blevet vant til at spørge, tænker man ikke så meget mere over det – i sidste ende er det værste som der kan ske jo, at man får et nej.
Et eksempel på et sted hvor man kan få studierabat, er hos Tandlægerne På Østerbro. Her gives der hele 15% rabat på alle frie tandlægeydelser, hvilket hurtigt kan blive til en pæn besparelse igennem studietiden. Søsterklinikken som ligeledes ligger i København, tilbyder samme rabatter til studerende.
3: Læg en madplan
Mad som ikke når at blive spist, er penge lige ud af vinduet. Der er derfor rigtig god økonomi i at planlægge sine indkøb, således at man undgår impulsindkøb, og samtidig sikrer sig at man spiser al den mad som man laver op. Et godt råd er at tænke i baner af at købe råvarer, som kan indgå i flere forskellige retter i løbet af ugen. Alternativt kan du altid fryse kød, bær, fløde og mange andre typer af fødevarer ned, således at de kan bruges senere hen. Salat og flere andre typer af friske grøntsager, er dog ikke altid lige velegnede til nedfrysning. Her kan det derfor give ekstra god mening, at tænke i baner af at bruge grøntsagerne op før de bliver for gamle.
Er du single, kan du også overveje at lægge dine indkøb i butikker, hvor som gør sig i små portioner, og som har faste lave priser frem for enkeltrabatter. Et eksempel på et sådant supermarked, er Rema 1000, som eksempelvis har små pakker med brød, foruden at de ikke kører med mængderabatter.
4: Bryg din egen kaffe
Café Latte smager nu en gang godt, men i løbet af et måned, kan man ende med at bruge utrolig mange SU-kroner på netop kaffe, såfremt at man har smag for takeaway coffie. Isoleret set er 15 kroner, 20 kroner og 25 kroner ikke noget som vælter budgettet, men bliver take-away coffee en tæt på daglig begivenhed, summer det hurtigt op.
Et godt råd herfra, er derfor at investere i en god termokande, som kan holde kaffen varm i timevis. Herved kan du brygge kaffe hjemmefra, og tage den med hjemmefra. Ikke helt så lækket som kaffe på farten, men prisen er også en helt anden.
5: ”Red maden”
Flere og flere supermarkedskæder, er begyndt at dumpe priserne på fødevarer som nærmer sig sidste slagsdato – og her er der god mulighed for at gøre sig gode kup som studerende. Maden skal du typisk spise samme dag, eller dagen efter du køber den, alt efter hvor friske fødevarerne er. Et godt tip er dog også at investere i en fryser, således at du kan fryse tilbudsmad ned – både den som du køber på tilbud, og den du finder i supermarkedet som nærmer sig sidste salgsdato.
6: Benyt online nyhedsbreve
Rigtig mange webshops tilbyder deres kunder et nyhedsbrev, hvor de løbende udsender gode tilbud. Et eksempel på et godt nyhedsbrev er HUMA’s, hvor du løbende modtager tilbud på toiletpapir, opvaskemiddel, cremesæbe, rengøringsmidler og andet du skal bruge for at holde din lejlighed i tip-top stand.
Vi håber meget at rådene ovenfor har inspireret dig, til at få lidt mere ud af din økonomi.
Skriv et svar