Hvert år bliver mange tusinde danskere skilt. I dag er det nemt at blive skilt, da det kan gøres øjeblikkeligt online, hvis begge parter er enige om det.
Så langt, så godt. Det er sjældent problemet at blive enige om, de skal skilles.
Ofte er det økonomien i en skilsmisse, der skiller parterne ad. Det er her, skilsmissen (udover i forbindelse med børn, som er den helt store dræber) for alvor kan blive grim.
Det skyldes blandt andet en række sejlivede myter om gæld. Dem vil vi gerne forsøge at aflive her. Artiklen er skrevet i samarbejde med Lene Okholm fra Sund Økonomi, der rådgiver i skilsmisseøkonomi til danske par.
Hæfter jeg for gæld?
Ægtefællerne hæfter ikke for hinandens gæld – hverken den, der er opstået under ægteskabet eller også var der før ægtefællerne fik ring på hinanden.
Den eneste undtagelse til dette er skattegæld, den ene part har opbygget mens de to parter har været gift.
Gæld har dog stadig indflydelse.
Har Pelle 500.000 kroner og Pia -200.000 kroner deles i en skilsmisse kun Pelles halve million. Pia får således 250.000 kroner i bodelingen her.
Hvis parterne ikke ønsker at deres midler skal deles har de mulighed for at lave en ægtepagt. I ægtepagten er det muligt at aftale fx skilsmissesæreje, kombinationssæreje, fuldstændigt særeje eller genstandsbestemt særeje.
Det betyder, at en del eller hele formuen ejes som “særeje” i modsætning til fælleseje. Ægtefællerne beholder hvad der er deres i forbindelse med ægteskabets opbrud; enten som død eller skilsmisse. I hvor høj grad kan aftales nærmere i den enkelte ægtepagt.
Pas på virksomhed
For ægtefæller med virksomhed gælder en særlig problemstilling.
Forestil dig at du er i et ægteskab. Du har en virksomhed, der er 2 millioner kroner værd, men de likvide midler er få. Din ægtefælle har kun gæld. I har ikke lavet en ægtepagt og har således fælleseje på alt.
Hvis I skal skilles skal du umiddelbart betale din ægtefælle en million kroner. Da du ikke har de penge som likvide midler, men i form af et aktiv i din virksomhed, skal du enten dyrt belåne din virksomhed eller sælge en god del hvis ikke det hele. Det er en ærgerlig situation; ikke alene skal du skilles, men det kan også koste dig ejerskabet over din virksomhed.
Det kan undgås ved at planlægge i forvejen og lave en ægtepagt omkring særeje, der gælder for anparterne i dit selskab – fungerer kun med IVS’er, ApS’er og A/S’er.
Tab med hus
Ikke kun gæld er et problem. I praksis skaber det også store problemer når huset skal sælges for danske ægtepar.
Især huset købt for år siden hvor priserne udenfor de store byer er højere, end de er i dag, er farlige.
Hvis huset sælges for en million mindre end det er købt for, skylder parret – afhængigt af hvordan lånet er optaget – en million. Måske er den ene nødt til at blive boende og den anden er nødt til løbende at betale penge for at få budgettet til at hænge sammen.
Det er ikke til at sætte regler op for bo-området i forbindelse med en skilsmisse, for det afhænger så meget af den enkelte situation. Se mere herom på Skilsmissepilot.dk.
Få rådgivning af en ekspert
Du har mulighed for at få rådgivning af en uvildig økonomisk rådgiver, hvis uheldet er ude og du ser ud til at skulle skilles.
På den måde ved du fra starten af, hvad der er op og hvad der er ned. Du ved, hvad dine muligheder er i forbindelse med hus, bil og sædvanligt indbo – og du ved, at din ægtefælles gæld som udgangspunkt ikke er dit problem.
Rådgivning kan sagtens foregå per telefon eller mail og der er således intet behov for fysisk at mødes for at få hjælp.
Du har også mulighed for at læse flere økonomiske råd og tips på A-Finans.dk.
Skriv et svar