Chinese national football team 2011.jpg af Doha Stadium Plus Qatar (CC BY 2.0)
Fodbold har i over 100 år været blandt de mest populære sportsgrene i den vestlige verden. Men først for nyligt har sporten for alvor fået tag i dele af Asien. Vi ser her på nogle af de klubber i Sydøstasien, som har haft succes de senere år.
Mange fodboldentusiaster husker nok et af de trods alt mange overraskende øjeblikke i VM-fodbolds historie, da Sydkorea i 2002 sluttede på en fjerdeplads efter nederlag mod Tyrkiet og dermed blev det bedst placerede asiatiske hold i VM’s historie. På bedste symbolske vis markerede det også, at døren var blevet åbnet for Sydøstasiatisk fodbold, og siden hen har spillere fra særligt Japan, Sydkorea og senest Kina strømmet til de europæiske klubber. Blandt andet blev den kinesiske wing-spiller Wu Lei i 2018 solgt fra sin hjemklub i Kina til den spanske topklub Espanyol, der dog i denne sæson er at finde i toppen af den spanske 2. division som favorit til at rykke op i La Liga med odds 3,00 ved spil på fodbold hos bet365. Klubben rykkede ned fra La Liga i forrige sæson, hvor de har ligget 80 ud af 84 sæsoner i spansk fodbold.
Europæisk fodbold er blevet ekstremt populært i for eksempel Kina, hvor den kinesiske streamingstjeneste PPTV tidligere har betalt 1,5 milliarder dollars for at vise flere europæiske topkampe. Men fodbold er også blevet populært i de hjemlige sydøstasiatiske ligaer, og vi præsenterer her to klubber, som du skal holde øje med i fremtiden.
Jeonbuk Hyundai Motors FC fra Sydkorea
Klubben, som ligger i Jeonju, og som i 2017 mødte FCK og Brøndby i venskabskampe, har de seneste fem år vundet mesterskabet i Sydkorea fire gange og vandt senest den asiatiske udgave a Champions League i 2016. Samme år blev de nummer fem i FIFA World Club World Cup, og herudover har klubben vundet den nationale pokalturnering tre gange. Blandt nøglespillerne bag klubbens succes finder man Kim Bo-Kyung, som blandt andet tidligere har spillet i Wigan Athletic og også har repræsenteret det sydkoreanske landshold i hele 38 kampe. Lee Dong-gook er en anden veteran, som har spillet 345 kampe for klubben de seneste 11 år scoret hele 158 mål, heraf 10 i seneste sæson. Han har også spillet på landsholdet i hele 105 kampe og var blandt andet med til VM i 1998 og 2010.
Lebanon v South Korea, 14 November 2019 af FA Lebanon (CC BY 4.0)
Guangzhou Evergrande fra Kina
Guangzhou Evergrande repræsenterer den sydkinesiske by Guangzhou i Guangdong-provinsen, og det har de gjort godt de seneste 10 år. Siden 2010 har klubben vundet mesterskabet hvert år på nær i 2018, hvor de måtte nøjes med en 2. plads. Derudover har de vundet det asiatiske Champions League i 2013 og 2015 og blev nummer fire ved FIFA World Club World Cup samme år. Og hvorfor har klubben så fået så stor succes? Ligesom mange andre nationer, der tidligere havde svært ved at markere sig blandt de etablerede klubber, har kinesiske investorer fundet ud af, at der er penge i fodbold, og derfor har de kunnet tiltrække aldrende europæiske og sydamerikanske stjerner, som gerne vil tjene lidt til pensionen. Blandt andet har klubben et team af tidligere italienske stjerner som Fabio og Paolo Cannavaro samt den tidligere tyske spiller Stefan Böger.
Der er også hold i sydøstasiatiske lande som Thailand, Cambodia og Vietnam, som rører på sig, men dem må vi tale om en anden god gang.
Skriv et svar