Bordfodbold har de fleste jo nok prøvet at spille. – Enten på den lokale bodega, hvor man har konkurreret om en omgang med vennerne; i gymnasiet, når man har skulle fordrive tiden – eller i andre sammenhænge. Nu om stunder kan bordfodboldspil lejes og købes online over hjemmesider som www.bordfodbolden.dk.
Nogle spiller bordfodbold for sjov, andre gør det professionelt. Bordfodbold er ikke så meget anderledes fra et almindeligt spil fodbold. Der er elleve spillere på banen og der er to mål. Det gælder om at score. Banerne i bordfodbodspillet er fremstillet, så de ligner de ”rigtige” fodboldbaner. Den store forskel er dog, at man ikke selv skal sparke til bolden. Det har man plastikspillerne til, som er fæstnet til fodboldbordets stænger og greb. Ydermere spiller man oftest ikke på tid, men indtil den første spiller scorer ti mål Og så er der selvfølgeligt en masse mere eller mindre brugte regler.
De overordnede regler når man spiller bordfodbold
Som det står nævnt ovenfor, minder bordfodbold om almindelig fodbold: Det handler om at score mål! Oftest spiller man til en af spillerne når ti scoringer – og derfor gælder det om at smide flere bolde i kassen end modstanderen. Andre gange holder man slet ikke regnskab og spiller bare, til man ikke gider mere. Alle mål tæller som udgangspunkt. Både dem, man selv scorer og dem, modstanderen ved et uheld scorer i eget mål. Der er altid tvivl om, hvorvidt et mål tæller, hvis bolden bliver losset i kassen med sådan fart, at den ryger ud igen. Et sådant mål tæller faktisk ifølge officielle regler.
Når der først er scoret, er det den part, som der blev scoret imod, der starter med bolden. Reglen er ved serv, at bolden skal ramme en spiller, før den må ryge i mål. På den måde garderer man sig også mod snyd. Skulle bolden i et ekstatisk øjeblik flyve helt ud af banen, bliver serven givet til det hold, der senest blev scoret i mod. Dette samme gør sig gældende, hvis bolden pludseligt ligger stille, uden nogen spiller kan nå den. Og så må man selvfølgeligt ikke røre ved bolden med hænderne, når den er i spil.
Teknikken skal være i orden, når man spiller bordbold
De fleste erfarne spillere får rigtigt sat deres ”pis i kog”, hvis de spiller mod en modstander, der spinner. Det såkaldte spin er, når en spiller lader sine plastikspillere rotere 360 grader flere gange i høj fart. Det resulterer i et afsindigt hårdt skud, hvis bolden rammer. Samtidig mister spilleren kontrollen over bolden, som oftest bare flyver afsted. Dette er især et problem, hvis man spiller med en plastikbold på et italiensk fodboldbord. Det tager både det sjove og det fokuserede ud af spillet, hvis en modstander benytter sig af denne teknik. Det er værd at bemærke, at det rent faktisk også er forbudt ifølge de officielle regler. Scorer man et mål på denne måde, bliver det annulleret. Det gælder selvfølgelig for alle! Også for nybegyndere.
Og så er det havelågen. Nej, ikke den fra haven! En såkaldt havelåge er et mål, der bliver scoret i målmandens eller en forsvarsspillers forsøg på at sende bolden mod den anden banehalvdel. Helt enkelt foregår det således, at spilleren, der forsøger at skyde bolden væk, rammer modstanderens angriber med bolden i forsøget, så angriberen bevidst eller ubevidst sender bolden i mål. De fleste, der har oplevet denne situation, har nok ærgret sig gevaldigt.
Der findes langt flere regler, end dem, der er nævnt i denne artikel. De officielle regler for bordfodbold omfatter også forskellige tidsintervaller i forhold til, hvor længe man må have bolden i forskellige situationer. Det er ret kompliceret at kunne alle reglerne, og hvis man blot spiller for hyggens skyld, bliver disse alligevel ofte sat til side til fordel for en mere forsimplet udgave af spillet.
Skriv et svar