I det følgende har vi taget udgangspunkt i interviews med 5 eksperter på området indenfor freelancekonsulenter. Særligt med udgangspunkt i IT, programmering og webudvikling.
Aflønning
Aflønning af konsulenter sker altid bagud. Det er enten via b-indkomst eller et cvr-nr. Der betales ikke for transport, sygdom, barsel, ferie, feriepenge og lignende vilkår som man kender det fra traditionelle medarbejderansættelser. Typisk betaler virksomhederne også en højere løn for at kompensere for de risici som konsulenten har. Flere konsulenter arbejder med lønsikringskontrakter, så de ved længerevarende sygdom ikke skal gå fra hus og hjem.
Der gives typisk en 5-15 % i rabat på længerevarende projekter, over 2 måneder. Priserne ligger fra 400 kr / time for juniorkonsulenter, op til et normalt lejde på ca. 800 kr. / time for IT konsulenter. Det svinger dog stadig en del indenfor særgrupper, der er mangel på fx SAP konsulenter, mainframe og lignende. De dyreste konsulenter ligger på ca. 1.800 kr. / time, men der er set flere eksempel på konsulenter der er gået for langt mere, fx 5.000 kr. / time. En konsulent fuldtid, 37 timer, en måned til 5.000 kr./time koster en virksomhed 740.000 kr. for en måned. Det er de færreste virksomheder, der kan betale dette. Det er typisk i finanssektoren, at disse lønninger sker.
Opstart
Tid er som oftest et issue. Konsulenter skal gerne starte ASAP og helst før J. De gode brokere har i deres netværk ofte en status på hver enkelt konsulenter, så de kan reagere inden for 24-48 timer og finde en konsulent. Det er ikke unormalt at virksomhederne stiller krav om at kunne starte fra uge til uge. Men det afhænger af hvem der lige står og er ledig og hvem der kan købes fri fra andre projekter. De gode er som regel altid i arbejde og hvis man er emsig og utålmodig, så kan man risikere at ende med 2. ranks profiler, som dog sagtens kan være gode nok. Generelt er konsulentniveauet i Danmarks meget højt.
Opsigelse
Opsigelse sker uden de traditionelle funktionærvilkår. Dvs. at konsulenterne forventer at kunne blive opsagt fra dag til dag. Det er ”name of the game” i den branche. På længerevarende projekter, kan man aftale at have 30 dages opsigelse. Det er noget som der forhandles om fra gang til gang. De store aftagere af konsulenter har standardiserede aftaler på området, som brokerne sjældent forhandler omkring. Så som konsulent kan du ikke forvente at kunne forhandle vilkår med fx Nordea, Danske bank, osv.
Småperioder
Nogle brokere har specialiceret sig i at sende servicekonsulenter ud fra dag til dag og time til time til dagsopgaver. Det kan fx være en it supporter , ux’er, designer, tester eller front-ender.
Kontraktbrud
Skulle en konsulent ikke leve op kravene i kontrakten eller sjusker med mødetiderne, så kan du blot orientere brokeren og så sørger de for at finde en ny konsulent.
Kontraktafvikling
Det er sjældent en kontrakt afviger væsentligt. Men det sker dog. I fald er det en god ide at have en afsnit i kontrakten som giver konsulenter XX dages varsel, så de kan nå at finde noget nyt inden afvikling.
Spiller på markedet
Du kan enten selv kontakte freelancere og håndtere kontraktindgåelsen, kvalitetssikring, screening osv. Men det nemmere er nu at gå via en broker, som håndterer alt besværet. Det giver dig også en højere sikkerhed for at du lander en driftsikker og kompetent konsulent ind. Dem som underperformer eller ikke er driftsikre kan du nemlig være sikker på at brokerne sorterer fra, da deres kick-back typisk er
Kickback ligger typisk på 100-200 kr. / time. Dvs. at hvis virksomheden betaler 800 kr. i timen for en konsulent, så tager brokeren 200 kr. af de 800 kr. Det giver en god win-win, hvor brokerne er interesseret i at samle på både gode kunder og konsulenter, som er pålidelige.
Blandt de store spillere på brokermarkedet i Danmark er fx 7N, Mind4IT, Prodata, Rightpeoplegroup.com og Zenit consult.
Held og lykke med at finde dine næste freelance it konsulenter.
Skriv et svar